zomer 2020

Het is ongeveer 6 jaar geleden dat ik begon met het schrijven van blogs. De bedoeling daarvan was om regelmatig mijn licht te werpen op de verschillende thema’s en onderwerpen in de gemeente waar ik woon, en vooral de Bernhezer’ politiek.

Maar eerlijk gezegd is het me veel minder vaak gelukt om er tijd aan te besteden en is het tijd om te evalueren. Ga ik door met deze pagina, en zo ja op welke manier?

Deze zomerperiode blijkt een goede tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Los van het aantal lezers van mijn stukjes vind ik het zelf gewoon leuk om te schrijven. Maar ik wil me vrij voelen om dat niet meer alleen over de politiek in Bernheze te doen, en ik wil dat los kunnen zien van mijn rol als fractievoorzitter van D66 in Bernheze.

Er zijn veel meer onderwerpen waar ik over na denk en die ik belangrijk of gewoon interessant vind. Tijd dus voor een verbreding, tijd voor een andere layout.

We leven in een bijzondere tijd. Was het een aantal maanden nog te vroeg om van een historisch interessante periode te spreken, ik ben van mening dat we dat ondertussen wel kunnen doen. Met mondiaal zoveel coronabesmettingen, met zoveel mensen die eraan zijn overleden en nog veel meer mensen die kampen met niet mis te verstane gevolgen van de ziekte, kun je niet meer beweren dat Covid-19 slechts een zwaar griepje is, waar we vooral niet over moeten zeuren. Maar dat gebeurt wel.

Ik ben zo verbaasd over het feit dat ook mensen die ik als weldenkend beschouw uitgaan van een complot van een malafide overheid. Een overheid die ons onder valse voorwendselen bewust aan de ketting legt, onze vrijheid beperkt, een test aanbiedt die levensgevaarlijk zou zijn. Waar komt dat idee vandaan?

Is alles goed gegaan? Nee natuurlijk niet. Met name het beleid ten aanzien van de verpleeghuizen is bijvoorbeeld ernstig tekort geschoten. Maar is er sprake van kwaadaardigheid? Nee daar geloof ik niets van.

En na een vakantie in Frankrijk waar het dragen van een mondkapje in alle openbaar toegankelijke gebouwen verplicht was, ben ik voorstander van een dergelijke regeling in Nederland. In mijn ogen zorgt het juist voor meer afstand en meer bewustzijn van de situatie; mensen worden door het dragen van een mondkapje niet slordiger, dat zijn ze dan al. Maar het maakt wel duidelijk dat het virus nog onder ons is, dat de voorzorgsmaatregelen nog steeds, en met reden, van kracht zijn. En echt, het went!

Komt er een tweede golf? We weten het niet. Veel landen worstelen nog met de eerste, in Iran is de tweede een feit. Maar dat het virus ernstige gevolgen kan hebben, ook bij jonge en gezonde mensen, wordt steeds duidelijker. We hoeven niet bang te zijn, maar ben wel voorzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.