op afspraak naar het terras

Gisteren was er weer een persconferentie over de coronamaatregelen en anders dan 3,57 miljoen landgenoten heb ik hem gemist. het was een heerlijke zomeravond en we zaten buiten, in de tuin., wel zo veilig.

Maar dit neemt niet weg dat ik de commentaren op social media en de krant vanochtend uiteraard weer met interesse heb gelezen. want het blijven rare tijden en het wordt er niet gemakkelijker op.

Op 25 maart van dit jaar, zoals toen gezegd werd “midden in de coronatijd” sprak ik in een uitzending van Dtv over de opening van het gezondheidscentrum aan de Cereslaan, nog de verwachting uit om ‘als dit allemaal achter de rug is” het centrum alsnog feestelijk te kunnen openen.

We zijn ondertussen bijna 5 maanden verder en het is nog niet zover. Zeker niet. Corona is nog onder ons en voorlopig niet weg. Misschien blijft het een rondwarend virus waar we regelmatig oplevingen van gaan zien. Misschien komt er onverhoopt een tweede golf. Het aantal besmettingen neemt duidelijk weer toe, hoewel het dit keer vooral jongeren betreft die gemiddeld genomen minder ernstig ziek worden dan ouderen of mensen met een chronische aandoening. De maatregelen worden naar mijn overtuiging terecht weer aangescherpt. Mensen besmetten elkaar vooral thuis, maar die eerste die het virus mee naar huis neemt, heeft het toch ergens anders opgelopen. En hoewel de jongeren regelmatig de schuld krijgen wil niemand de ouderen de kost geven die zich ook niets meer gelegen laten liggen aan de anderhalve meter regel.

Het is een virus, en je ziet het niet. Het is volkomen menselijk, zeker als je geen zieke mensen in je omgeving hebt gezien, dat je slordig wordt en je veilig voelt. Dat je weer toegeeft aan de behoefte om dichter bij elkaar te zitten. Daarom ben ik een voorstander van het dragen van een mondkapje in de openbare binnenruimte. het maakt blijvend duidelijk dat er een reden is om waakzaam te zijn en te blijven, is het niet voor jezelf dan toch voor de mensen om je heen. En misschien is niet voldoende wetenschappelijk bewezen dat het werkt, maar het lijkt toch voor minder verspreiding van aerosolen te kunnen zorgen, zeker bij goed gebruik.

Waar we in de eerste weken eigenlijk allemaal de noodzaak van de te nemen maatregelen onderschreven springen er nu steeds meer kikkers uit de kruiwagen. En natuurlijk moet je zelf altijd blijven nadenken, en mag je kritisch zijn! En natuurlijk leren we in deze situatie al doende en worden er fouten gemaakt. Maar waar, en ik vroeg het al eerder, komt dat enorme wantrouwen in overheid en wetenschap vandaan? Waarom zou je het bestaan van dit virus en de gevolgen die het al heeft gehad, en in de rest van de wereld nog steeds heeft, ontkennen?

Welke verdienste zit er in voor de regering als je ziet dat de economie instort en het leven voor veel mensen ingewikkeld wordt? Hoe kunnen mensen zelfs de hulp van Trump willen inroepen om van Rutte af te komen, zoals gebeurde in de podcast van zelfbenoemd allesweter Lange Frans? Om van de idiote flirt met trainende milities maar te zwijgen, verbijsterend dit!

Blijf vooral zelf nadenken! Ik koester het feit dat we nog altijd in een democratisch land leven, met een vrije (ja echt waar) pers en een regering die haar best doet om te roeien met de riemen die er zijn, in het belang van jou en mij. Dat kun je van de huidige Amerikaanse president echt niet verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.