Een dag na de verkiezingen

 Gisteren waren de verkiezingen voor provinciale staten en waterschap. Er is in Brabant veel debat gevoerd tussen de verschillende kandidaten, helaas was daar in de media, ook in de regionale media, in mijn ogen te weinig aandacht voor.
De aandacht die er wel was gold de landelijke politiek. De landelijke fractievoorzitters mochten aantreden in talkshows en in georganiseerde debatten die over hele belangrijke thema’s gingen, maar niet over de provincie of het waterschap.
Landelijke partijleiders zoals Baudet, Wilders, maar ook Marijnissen, stelden dat deze verkiezingen over het huidige kabinetsbeleid zouden gaan. Maar dat was niet zo. Uiteraard kiezen de statenleden straks de leden van de Eerste kamer, dat wel. Maar de leus: reken af met Rutte, of stem Rutte weg werd veel gebruikt, ook al sloeg deze nergens op. Hoe serieus neem je als partij-kopstuk je eigen kandidaten voor de provincie eigenlijk dacht ik dan?

De verkiezingen zijn geweest, een aantal partijen heeft zetels verloren, ook D66, hoewel ik na de peilingen van de afgelopen tijd blij ben dat we in Brabant best goed overeind gebleven zijn.
Gedeputeerde AnneMarie Spierings heeft duidelijk beleid gevoerd op het gebied van transitie van de intensieve veehouderij, dit is niet afgestraft, wellicht integendeel.
Dat Groen Links heeft gewonnen lag in de lijn der verwachting, dat Forum voor Democratie won ook. Maar dat ik vanochtend moet lezen dat deze laatste partij de grootste in Nederland is geworden vind ik verbijsterend. In Brabant bijvoorbeeld was er geen programma en zijn de kandidaten van deze partij nergens aanwezig geweest. Wie moeten het voor Brabant in de Staten gaan doen voor FvD? En wat willen ze gaan doen dan?
Waarom stem je op een partij die het niets interesseert welk beleid door de provincie vormgegeven wordt? Op een lijst met kandidaten die hier niet eens wonen?
Het kan niet anders dan dat Thierry Baudet met zijn partij puur op basis van de landelijke campagne gescoord heeft, slechts gericht op het aantal zetels in de Eerste kamer.
Ik geloof niet dat je de kiezers die op deze partij hebben gestemd over een kam kunt scheren. Wellicht zijn er kiezers bij die zich in de steek gelaten voelen door de gevestigde partijen, kiezers die bang zijn, kiezers die ontevreden zijn, kiezers die hem juist grappig vinden in de manier waarop hij opereert. Maar dat hij zijn cijfers vaak niet op een rijtje heeft, dat hij niet meedoet aan een herdenking van de mensen die slachtoffer werden van de aanslag in Utrecht. Dat hij juist enorm elitair probeert te doen of is, met woorden als boreaal en oikofobie strooit, de uil van Minerva aanhaalt, en dan stelt dat onze universiteiten onze samenleving ondermijnen. Dat hij stelt dat journalisten, die hem een enorm podium hebben gegeven, de samenleving ondermijnen. Horen zijn kiezers dat niet? Maakt het ze niet uit? Vinden zij dat ook? Vragen genoeg.
Voorlopig stel ik me gerust met het feit dat de meeste kiezers op de middenpartijen hebben gestemd, op partijen die de nuance blijven zoeken, die zijn gericht op een gezonde toekomst voor dit land en de samenwerking zoeken.
Maar zorgelijk vind ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.