Op naar een nieuwe raadsperiode, onze bijdrage aan het duidingsdebat

We kijken terug op een enthousiaste campagne en 53,6 % van de kiezers heeft zijn of haar stem uitgebracht. Dat is beter dan vier jaar geleden, maar blijft toch een aandachtspunt. Hoe kunnen we inwoners beter betrekken bij de gemeentepolitiek, zodat het uitbrengen van je stem een vanzelfsprekendheid wordt voor veel meer mensen dan nu het geval is?
Een uitdaging voor raad en organisatie.
Ik wil bij deze graag de winnaars feliciteren: CDA, Lokaal en VVD.
Voor de SP was het vrijdag zuur, op 1 stem na alsnog een zetel verliezen.
Wel laat dit zien dat inderdaad iedere stem telt.
Wat heeft de kiezer in zijn algemeenheid woensdag gezegd?
In zijn algemeenheid, want er zijn uiteraard toch een heleboel verschillende stemmen uitgebracht, en DE kiezer bestaat niet.
Maar algemeen denken wij dat veel kiezers niet ontevreden zijn geweest over de afgelopen vier jaar. CDA en Lokaal hebben beide gewonnen en hebben samen 11 zetels.
De SP heeft weliswaar nipt verloren, maar wij bij D66 hebben, tegen de landelijke tendens in onze zetels behouden, iets waar we erg blij mee zijn.
Kijk je naar de coalitie van de afgelopen vier jaar dan staat deze nu op 17 zetels van de 23. Maar een coalitie van deze omvang vindt D66, zoals ik al eerder heb gezegd, niet wenselijk voor het democratisch proces in de raad.
Maar afgestraft zijn we dus bepaald niet. Van de oppositiepartijen heeft alleen de VVD een zetel gewonnen.

We kunnen wellicht stellen dat de kiezer in Bernheze heeft gekozen voor partijen die laten zien dat ze goed en constructief willen samenwerken.
Tegelijk zijn er ook 7 zetels verdeeld onder de meer progressieve partijen. Een behoorlijk aantal kiezers vindt dat geluid duidelijk ook belangrijk en verdient het te worden gehoord.
Tijdens de campagne hebben de partijen vooral hun verschillen benadrukt, nu komt het aan op samenwerken, om op basis van vertrouwen en inhoudelijke overeenkomsten te komen tot een goede basis voor de komende vier jaar. Het ligt voor de hand dat CDA en Lokaal hierbij in eerste instantie aan zet zijn.
Wat D66 betreft wordt dit een transparant proces, met tijdens de onderhandelingen regelmatig een terugkoppeling door de informateur.
Voor ons blijven onze speerpunten belangrijk zoals die zijn benoemd tijdens de campagne: meer inspraak, gelijke kansen door goed onderwijs en zorg op maat én het streven naar een groen en gezond Bernheze.
Dit zullen we dan ook benadrukken tijdens onze gesprekken met de informateur Jan van Loon. Tevens willen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om te komen tot een raadsakkoord, in ieder geval op bepaalde punten, die voor ons allen van belang zijn, zoals de verbetering van inspraakmogelijkheden voor inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.