Iedereen recht op gezonde lucht


Uit onderzoek van milieudefensie blijkt dat we in Nederland veel te soepel omgaan met de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. Milieudefensie wordt hierbij ondersteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, toch niet de eerste de beste. Fijnstof en stikstofdioxide veroorzaken en verergeren niet alleen ziekten als astma en COPD, maar ook longkanker en hart-en vaatziekten.
Op een foto van Nederland kun je zien dat het in Nederland en dan met name, hier, in noordoost Brabant slecht gesteld is met de luchtkwaliteit. Belangrijke oorzaken van het hoge gehalte van deze stoffen in de lucht zijn het verkeer, met name dieselmotoren, de industrie, uitstoot door veebedrijven en allerlei andere vormen van verbranding.
Als je hoort dat er jaarlijks mensen overlijden ten gevolge van deze ongezonde lucht schrik je daarvan, maar zolang je die mensen niet persoonlijk kent blijft het toch vaak een abstract verhaal.
Ik denk ook niet dat we bang moeten worden, maar wel dat we echt moeten aanpakken.
We weten al jaren dat we zuiniger moeten zijn op de aarde, maar wij zijn echt zelf aan zet.
En als ik om me heen kijk zijn steeds meer inwoners zich hiervan bewust, samen krijgen we het voor elkaar!
Daarom ben ik blij met de vernieuwings- en innovatieslag die door ons provinciebestuur op het gebied van de veehouderij is ingezet, niet om boeren te pesten, maar om samen tot een gezonder leefklimaat te komen. En ik ben blij met Rob Jetten als nieuwe fractievoorzitter van D66. Zorg voor gezonde lucht en een goed klimaat zijn bij hem in goede handen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.