Depressiegala en Maarten van Rossum

Afgelopen maandag, op ‘blue monday’, vond het derde depressiegala plaats in ‘sHertogenbosch in de Verkadefabriek. Een avond waar gesproken werd over deze ziekte, waar ruimte was voor lotgenotencontact en er ook gelachen kon en mocht worden.
Sinds kort is er veel meer aandacht voor de ziekte depressie. En terecht. Als je je been breekt of een andere lichamelijke aandoening hebt is er meestal veel begrip en medeleven. Bij een psychische ziekte is de omgeving veel vaker terughoudend of loopt zelfs weg.
Het is minder zichtbaar, en minder bekend. Daarnaast kan het verloop grillig zijn en duurt het vaak erg lang voordat de ziekte over is, als dat al tot de mogelijkheden behoort.
Ingewikkeld voor de betrokkene zelf dus en ingewikkeld voor de mensen die er omheen staan.
Ziek zijn in je hoofd was lange tijd hetzelfde als gek zijn of aanstellerig of slap. Maar dat is het natuurlijk niet. Net zoals je ziek kunt worden in je buik of je hart kun je ziek worden in je hoofd, in je brein, een complex orgaan.
De mens zit ingewikkeld in elkaar en van heel veel ziekten, zeker van die in je hoofd weten we nog niet precies hoe die ontstaan. En helaas ook niet precies hoe je het best geholpen kan worden. Ieder mens is anders, en zeker bij psychische ziekten is het nog volop zoeken naar de juiste methode, naar de juiste medicijnen en de juiste therapie. Maatwerk is nodig dus, maatwerk in optima forma.
Ziek zijn in je hoofd is voor de patiënt zelf vaak heel zwaar en belastend, maar dat is het ook voor familie en vrienden die zich machteloos voelen en niet precies weten wat ze moeten doen. Het is dus niet alleen belangrijk dat de patiënt de juiste therapeut en therapie vindt; begeleiding van de naast betrokkenen is ook geen overbodige luxe.
Juist als het in je eigen hoofd chaos is kun je steun ontlenen aan een warme omgeving van mensen die weten hoe ze met je om moeten gaan.
Daarnaast lijkt het mij goed als de samenleving als geheel meer weet heeft van psychische aandoeningen. Dat er geen taboe opligt en je niet wordt weggezet als gek of als slapjanus.
Zo schoot het mij compleet in mijn verkeerde keelgat toen ik gisteren bij het programma ‘ de slimste mens’ zelfverkozen mopperpot Maarten van Rossum hoorde zeggen dat in zijn beleving vooral mensen die eigenlijk niks voorstellen/uitvoeren een burn-out krijgen. Knapdomme opmerking! Je zou maar met je burn out op de bank zitten, je compleet waardeloos voelen en dit over je heen krijgen.
Er is nog veel te doen voor mensen met een psychische ziekte of aandoening. Een depressiegala kan een stap zijn in de goede richting. Maarten van Rossum keertje uitnodigen?

Een gedachte over “Depressiegala en Maarten van Rossum

  1. Mooie blog. Dat is voor hokjesdenker Maarten van Rossum erg moeilijk..
    De toename van depressies is toch wel heel zorgwekkend In onze huidige maatschappij. Het gala daarom uitermate zinvol !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.