T Dorp, de balans opgemaakt

Nu de voltooing van ‘t Dorp in Heesch nieuwe stijl bijna daar is, maak ik graag de balans op.
Er is sinds begin van dit jaar echt hard gewerkt. Eerst aan het weghalen van een, zoals u weet, groot aantal bomen, het verwijderen van de oude bestrating en het aanleggen van nieuwe leidingen en riolering. Daarna is de nieuwe bestrating aangelegd.
Toen dat klaar was ging de boel opnieuw open en is men zeker een maand bezig geweest met het herstel van putten, en het graven van gaten, plaatsen van nieuwe bomen en het opnieuw bestraten.
Nu is het dan bijna klaar.
Als ik de mensen om me heen hoor zijn er wat verschillende meningen over het resultaat.
En dat is logisch, want om maar met een van de belangrijkste onderwerpen in deze kwestie van het afgelopen jaar te beginnen: niet iedereen houdt van bomen, of vindt het de moeite waard om er in te investeren.
Dus deze mensen zijn best blij met de huidige situatie, er zijn wel wat bomen teruggeplaatst, maar zeker in het echte centrumdeel zijn deze makkelijk over het hoofd te zien, en dat was in de oude situatie beslist niet het geval.
Dus men verwacht minder bladeren op de grond, en minder wortelopdruk.
Wel vragen deze mensen zich af waarom het allemaal zo lang moest duren. Maar dat vraagt eigenlijk iedereen.
De meeste mensen die ik spreek zijn erg teleurgesteld dat er nu zo weinig en zulke kleine struikachtige boompjes zijn neergezet. ‘Wat een verschil met de prachtige laan die ‘’t Dorp ooit was.’ Het zal u niet verbazen dat ik me in die laatste mening het meest herken. De moeraseiken komen helaas niet terug, maar laat dit een les zijn voor de plannen in Nistelrode en Heeswijk Dinther!
Ik ben onder de indruk van de mensen die hier zo hard, in weer en wind, hebben gewerkt. En het ontwerpen van een nieuw centrum lijkt me ook niet eenvoudig.
Maar zijn we er verder wel op vooruit gegaan?
Is het schuin inparkeren beter dan hoe het vorig jaar was? Met een winkelwagentje kun je in ieder geval nauwelijks meer tussen de auto’s door.
De gele bestrating bij ‘t Oude raadhuis en op het plein bij Zazi vind ik persoonlijk mooi, maar voor de stoeptegels lijkt te zijn gekozen voor een zeer matige kwaliteit, leuk dat vierkant, maar wat zijn ze al beschadigd, het is een beetje armoedig. Wat een gemiste kans. Daarbij zijn de stoepranden of schuin of kaarsrecht en scherp, als je een beetje slingert op de fiets of moet uitwijken voor een auto zit een ongeluk in een klein hoekje. Daar komen nog de te plaatsen betonblokken bij. Die hebben al tot hilariteit geleid, omdat wij de oprit niet fatsoenlijk afkwamen, maar ook al tot een aanrijding. De meerwaarde van het plaatsen van deze bollen zou ik toch echt nog een keer heroverwegen. Weegt het nut echt wel op tegen de nadelen? Ik denk van niet.
En dan de toegang vanaf het Kruispunt, los van de bebouwing waar overigens heel veel kritiek op is.
Maar los daarvan, iets klopt er niet aan het poortje dat op de rijbaan is gemaakt, het is te kort of te smal, maar echt gevaarlijk voor fietsers, en anders dan bij de bakker aan de andere kant.
Ik zou het college willen oproepen hier nog eens kritisch naar te kijken, want veel fietsers kiezen nu uit veiligheidsoverwegingen liever de stoep, en dat kan niet de bedoeling zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.