Beginspraak

Het is alweer 21 februari vandaag en over precies vier weken mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Ik hoop dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen die dag. Het zijn verkiezingen voor een gemeenteraad wiens werk steeds belangrijker wordt.
Doordat de meeste aandacht in de media uitgaan naar de politieke beslommeringen in Den Haag zou je vergeten dat steeds meer belangrijke taken op het bordje van de gemeente zijn komen te liggen. Taken die ons leven ├ęcht raken.
Sinds 2015 is het de gemeente die verantwoordelijk is voor huishoudelijke hulp en voorzieningen die geregeld zijn binnen de WMO. De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen en naar werk toe helpen van mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. En de gemeente organiseert hulp voor kinderen en jongeren met problemen op het gebied van opvoeding, school en psychische problemen. Een hele grote verantwoordelijkheid.
Daarbij komt de komende jaren de nieuwe omgevingswet waarin een heleboel wetten en regels zijn samengevat en waarin de rol van de gemeente en de gemeenteraad gaat veranderen.
In Bernheze zijn hierom al verschillende keren inwoners en stakeholders betrokken geweest bij het opstellen van een omgevingsvisie. Een ingewikkeld en tijdrovend proces dat nog lang niet is afgerond.
Een belangrijk proces. Als de nieuwe omgevingswet wordt ingevoerd zal de stem van inwoners belangrijker worden en eerder in het proces moeten worden gehoord.
Dat klinkt mij als D66-er als muziek in de oren. Want wij willen dat inwoners echt veel eerder worden betrokken bij belangrijke beslissingen die hen en hun omgeving aangaan.
Geen informatiebijeenkomst over een plan dat eigenlijk al vastligt, maar een bijeenkomst voor inspraak, aan de voorkant, aan het begin. En initiatieven vanuit de samenleving zelf serieus nemen en openbaar bespreken in de gemeenteraad. Meer ruimte voor beginspraak!
Voor meer democratie en minder politiek stem je op 21 maart D66.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.